Saturday, July 18, 2009

Nasi Lemak ku....

Ok, tuan2 dan puan2,
Ari ni kite bersama saya, "Chef yatie" dalam rancangan resipiku resipimu jua....hehehe

Abang,
keranamu syg sanggup lakukan ape saje.... walau merentasi lautan api sekali pun.. panggg....3x, (baru sedar)....sori2..... diluar kawalan tadi, maklumlah kepala tengah weng.....
kenapa tibe2 jiwang karat pulak aku ni.... ok ok... kite sambung ye....

Dalam entry sebelum ni aku kate aku tak sihat kan, tapi sebab hubby ku mintak aku masakkan nasi lemak, aku buatlah, aku kan isteri yang solehah....sori2, terangkat ekor sendiri, bukan salah aku, weng aku datang lagi......

Tung..tang.....2x, pung...pang....2x, aku kat dapur nak tunaikan permintaan hubby, akhirnya siap jugak....ni la hasilnya....

lihatlah nasi lemak ku yang tak seberapa ni, tapiiiiiii... sedap tauuuuuuu.......

Bukan main berselera aku tengok hubby ku makan, tengok dia makan hatiku jd berbongeee2...........
Makan nasi lemak dengan nescafe panas, sedappppnye...hingga menjilat jari....oopps sori, silap iklan ni iklan KFC, aku terambik buat iklan nasi lemakku pulak.........

ok tuan2 dan puan2,

ari ni kite nak masak nasi lemak ye, antara bahan2 nye adalah:-


Bahan untuk nasi:-
@ 2 cawan beras
@ 2 cawan santan (aku tak guna air)

@ 1 helai daun pandan (disimpul tau...)
@ secubit garam


Bahan untuk sambal:-
* 4 sudu besar cili kering mesin
* 6 ulas bawang merah -ditumbuk
* 2 ulas bawang putih -ditumbuk
* 1 biji bawang besar -dihiris
* segenggam ikan bilis (dibasuh dan digoreng)
* sedikit air asam jawa
* garam n gula secukup rasa


Bahan sampingan lain :-
Ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, telur rebus dan timun.


Cara-cara
Beras mestilah dibasuh terlebih dahulu, masukkan santan, daun pandan serta secubit garam (nak kasi dia rasa lemak sikit) dan masak seperti nasi biasa.
Tumis bawang yg ditumbuk dan cili mesin..hingga sedikit garing (petua nak kurang pedas) dan pecah minyak.
Masukkan air asam, masukkan garam n gula, last sekali, masukkan bawang yang dipotong dan ikan bilis goreng tadi, Masak sehingga agak pekat. rase dulu, dah ok, boleh tutup api.

ok, dah siap, boleh dihidangkan...nyum, nyum....

Sekian dari Chef Yatie, SELAMAT MENCUBA......

1 comment:

amizah said...

bestnyerrr nasi lemak chef yati....esok bawak gi opis beoleh ker??

Blog Widget by LinkWithin